Kulturális intézmények, közösségi terek

DIO Ház

Makovecz Imre, a híres-neves építész saját kézírással írta és rajzolta előbb a szerződést, majd az épület három vázlatát, változatát, amelyek közül a jelenlegit választottuk. A román nyelvű tervrajzok és mindenfajta jóváhagyások viszont a Kolozsváron élő Dr. Müller Csaba építész-mérnök munkája, aki éppen doktori disszertációját készítette, ez a munka is része volt e dolgozatnak.

A szászrégeni DIO Ház méltán emlegethető a szászrégeni magyarság kulturális fellegváraként. A jelentős közművelődési központban egyebek mellett diakóniai munka is folyik. Az egyházközség mellett, önálló jogi személyként működő DIO Ház Egyesület nevének csengésében is hordozza azt, hogy az épület az Isten háza, a magyar dió szó mellett az olasz dio és a francia dieu szavak jutnak eszünkbe kiejtésekor. A név a diakónia, ifjúság és oktatás szavak első betűjéből keletkezett, és mindhárom hangsúlyosan jelen van a ház mindennapi életében.

A DIO Ház ad otthont a Kemény János Művelődési Társaságnak is.

str. Mihai Viteazu nr. 51, jud. Mures

0265-512388

0742-892669

refregen@freemail.hu

Kézműves alkotóház

Az épület a katolikus egyház tulajdonát képezi, melynek eddig két termét újították fel a Csoóri Sándor Alap pályázatából, ugyanígy vásároltak eszközöket, berendezési tárgyakat, különböző alapanyagokat. Három állandó műhelyben lehet részt venni: bútorfestés, gyöngyfűzés és szövés. Emellett vannak ünnepekhez kapcsolódó tematikus foglalkozások is, például tojásírás vagy adventikoszorú-készítés.

Bujorului utca 24.

Telefon: 0745259798

Néprajzi Múzeum

A Farkas család hajdani kúriájában kapott helyet. 1960. január 1-én nyitotta meg kapuját. Alapítója Anton Badea néprajzkutató, az ő nevét viseli az intézmény. Az ő tulajdonában lévő népviselet gyűjtemény eredetileg 64 darabból állott és ezt a páratlan kincset az alapító a köznek adományozta. Jelenleg e darabok tematikus kiállítások keretében tekinthetők meg: A kenyér Útja, Évszakok, Az élet pillanatai, A nő a családban és társadalomban, Marosmenti archaikus népi mesterségek. A szabadtéri skanzenben a hagyományos népi építkezési stílus szemlélhető meg, például Kis Kelemen kunyhója görgényszentimrei szerény parasztház, görgényhodáki tanya, a marosjárai Keresztelő Szent János templom, népművészeti szobabelsők, egy Felsőrépáról származó malom, egy hodáki olajprés, sajtoló és örlőszerkezetek.

A múzeum az állandó kiállítások mellett más kulturális rendezvények előtt is nyitva áll, kiállításokat, előadásokat is befogad, népművészeti táborokat is szerveznek itt.

Cím: Str. Vânătorilor, nr. 51
Telefon: 0265-512571
E-mail: muzeureghin@yahoo.com

Magyar muzeológus: Kozma József

Petru Maior Városi Könyvtár

Cím: str. Republicii, nr. 2, Reghin, Judetul Mures

Telefon: 0265 – 520579

Fax: 0265 – 520579

web: www.bibliotecareghin.ro

e-mail: bmpmreghin@gmail.com

Eugen Nicoară Művelődési Ház

Cím: Str.Spitalului nr.11,

Tel: 0265.520.887

A város nagyrendezvényei

Szászrégeni Magyar Napok

Találkozni, beszélgetni, együtt lenni, ápolni a kapcsolatokat, a hagyományokat – ez a célja a Szászrégeni Magyar Napok rendezvénysorozatnak.

A számos magyar szervezet támogatásával létrehozott közösségi alkalom minden korosztály érdeklődésére számot tarthat: kerekasztal-beszélgetések, kiállítások, hagyományőrző programok, könyvbemutatók, városnéző séták, közös főzés és gyerekprogramok egyaránt várják az érdeklődőket.

Maifest

Az Oktoberfesthez hasonló, tavaszra hangolt Maifest (majális) a szászrégeni szászok – és nem csak – hagyományos ünnepe. Ilyenkor megmozdul az egész város, ünneplik a tavasz érkeztét, az anyák napját az evangélikus templomban, a városban és a Kerekerdőben.

Szászrégen Kulturális Hete

Május végén, június elején szervezik. A rendezvény során előadásokra, könyvbemutatókra, kiállításokra, kerekasztal megbeszélésekre kerül sor. Ekkor rendezik a Gyermeknapot is.

Szászrégeni Napok

Minden évben július második hétvégén szervezik a város főterén. Ez alkalommal  hazai és külföldi együttesek lépnek fel; a központban felállított sátrakban közélelmezési cikkeket árusítanak.

Kerekerdő filmhét

A friss európai filmtermés mellett gyermekműhelyeket, illetve koncerteket tartalmaz a kínálat a kínálat.