Iskolabuszok érkeznek Szászrégenbe a Rákóczi Szövetség és a magyar kormány jóvoltából

Az RMDSZ szászrégeni szervezetének Facebook-oldalán közzétett közlemény szerint szeptembertől két vadonatúj iskolabusz segíti a környékbeli szorványban élő gyerekek magyar iskolába járását.

Negyvenkét iskolabusszal bővíti hálózatát a Rákóczi Szövetség, az 500 millió forint kormányzati támogatással beszerzett járművekkel a Felvidék mellett már Erdélyben is segítik az eljutást a magyar iskolákba - mondta a szervezet elnöke az M1 aktuális csatornán hétfő este.

    Csáky Csongor sikertörténetnek nevezte a Felvidéken tavaly 16 járművel indult iskolabusz-szolgáltatást, amely hozzájárult ahhoz, hogy harminc százalékkal nőtt az első osztályba beiratottak száma a korábbi évek átlagához képest.

A hétfőn átadott 42 buszból négy a felvidéki flottát bővíti, 38 pedig Erdélyben jár majd Brassótól Máramarosszigetig, illetve onnan Temesvárig, és a legkülönbözőbb helyzetű iskolákat segítik - mondta az elnök.

Csáky Csongor hangsúlyozta: vannak olyan mélyszórvány-vidékek, mint Brassó, Beszterce, Torda, Szászrégen, ahol a buszok elsősorban a legkisebbek közlekedését segítik, de a Belényesi-medencében például a magyar nyelvű felső tagozatra eljutást biztosítják.

A buszokkal lehetővé teszik fogyatékossággal élő gyermekeknek magyar intézménybe járását is Nagyszalontán, Érmihályfalván és Nagyváradon, Temesváron pedig a külvárosi területekről járnak a belvárosban levő két magyar oktatási intézménybe - tette hozzá.

 Jelezte: szeptembertől az erdélyi és felvidéki iskolabuszok flottája 58-ra bővül, naponta mintegy hatezer kilométert tesznek meg, több mint 720 gyermeket szállítanak otthonaik és az intézmények között.

Csáky Csongor szerint a buszok Erdélyben is segítik a magyar intézménybe iratkozó gyerekek számának emelkedését.
Aradon rég nem látott rekordnyi, 46 iskolakezdő lesz, Nagybányán is jelentősen nőtt az első osztályba iratkozók száma, de Besztercén, Szászrégenben, a Belényesi-medencében vagy éppen Déván is sikerült stabilizálni a magyar nyelvű oktatási intézmények helyzetét - jelentette ki a Rákóczi Szövetség elnöke.

Fotó: https://www.facebook.com/RMDSZ.Szaszregen

Nyolcadik alkalommal tartották meg a Szászrégeni Magyar Napokat

December 15-e és 19-e között az RMDSZ szászrégeni szervezete, a helyi RMDSZ nőszervezete, a Csillag Egyesület, a Kemény János Művelődési Társaság, a Rákóczi Szövetség, a Szászrégeni Ifjúsági Szervezet (SZISZ), a Humana Regun Egyesület és a ForMove Egyesület a helyi önkormányzattal partnerségben, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány, a magyar kormány, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, a Maros Megyei Tanács, valamint a Horváth Patika támogatásával a VIII. alkalommal szervezték meg a szászrégeni magyar napokat.

A rendezvény december 15-én, szerdán délután 5 órakor kezdődött múltidézéssel. A római katolikus templom melletti alkotóházban Heiter György volt szászrégeni fotográfusra és kórusvezetőre emlékeztek. Az érdeklődők megtekinthették a szerző XX. század eleji fotóit. Ezután a középiskolás diákok kerekasztal-beszélgetésen számoltak be gyűjtőmunkájukról, és a jelenlevőkkel közösen idézték fel az egykori város hangulatát, emlékeit.

Másnap, 16-án, csütörtökön szintén délután a városi könyvtár nagytermébenmutatták be Pengő Zoltán Ötmillió lépés Erdélytől Ladakig című könyvét. Fellépett Kilyén Ilka színművésznő.

17-én, péntek délután az Eugen Nicoară művelődési ház nagytermében a karácsonyi ünnepekre hangoló előadás zajlott, ahol fellépett a művelődési ház Csim-Bumm ifjúsági és gyermekszínjátszó csoportja, a Népszínház Kemény János Társulata, a Járom néptánccsoport. Közreműködik Géczi Amália zongorán, Katona Péter hegedűn, Brassai Mátyás brácsán és Szigeti Nimród nagybőgőn. Az előadáson karácsonyi dalok, népszokások, valamint klasszikus és kortárs költők karácsonyi versei hangzottak el.

18-án, szombaton délután, ugyancsak az Eugen Nicoară művelődési ház nagytermében tartották meg a magyar napok gálaestjét, ahol fellépett a marosvásárhelyi ArteMiss vonósnégyes. A rendezvényen adták át az életműdíjakat azoknak a szászrégenieknek, akik sokat tettek a Maros-parti város magyarságáért. Az eseménysorozatot 19-én, vasárnap 16 órától az Eugen Nicoară művelődési ház nagytermében Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészének Közeleg az emberfia című egyéni előadása zárta. 

Fotó: facebook.com/Szaszregeni.Magyar.Napok/

A magyar állam támogatásával felújított bölcsődét adtak át

Az Erdélyi Református Egyházkerület által, a magyar állam támogatásával felújított bölcsődét avattak fel június 2-án, szerdán Szászrégenben.

„A nemzeti szétfejlődés száz éve után a nemzeti együttműködés évszázadában vagyunk, és egyáltalán nem a velünk élő testvérnépek ellenében kívánjuk ezt az önépítést megvalósítani, hanem a magunk erejének növelésére\" – hangoztatta a szászrégeni bölcsődeavatón a közelgő Nemzeti Összetartozás Napjára utalva Grezsa István, a magyar Miniszterelnökség Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztosa.

Úgy értékelte: a szászrégeni szórványmagyarság büszke lehet arra, hogy – az elvándorlás és szórványlét minden nehézsége ellenére – a magyar állam, a református egyház és az önkormányzat összefogása révén képes volt egy új intézményt, a város egyetlen magyar bölcsődéjét létrehozni. Emlékeztetett: a magyar óvodafejlesztési program keretében Erdélyben 103 új óvoda épül, és 356 újul meg. „Az irány nem lehet más, mint az, hogy a 13,5 millió Kárpát-medencei magyart egyazon kulturális, politikai nemzetközösségbe tereljük\" – szögezte le a miniszteri biztos.

„Egész életünknek a gyermekek adnak értelmet. Minden népnek az élete azon múlott, vannak-e gyermekek, van-e jövő. Bármennyit dolgozhatunk, bármennyi vagyont összegyűjthetünk, mind semmivé fog válni, ha nincsenek örököseink\" – mondta szászrégeni hálaadó áhitatában Kató Béla, az erdélyi református egyházkerület püspöke. Rámutatott: a visszaszolgáltatott egyházi épület most megújulva új rendeltetést kapott és jövőt, támogatást ígér a szászrégeni magyarságnak, a gyermeket vállaló szülőknek. Azt jelzi a szülőföldön családot alapító fiataloknak, hogy nincsenek egyedül, a közösség, a nemzet segíti vállalásukat.

Márk Endre szászrégeni polgármester is úgy vélekedett: a magyar bölcsőde a jövőbe mutat, ösztönzi a családalapítást, gyermekvállalást, a megmaradás záloga, összefogja és megerősíti az elvándorlás által megtizedelt magyar közösséget. Aki bölcsődét, óvodát, iskolát épít, az a jövőt építi – hangsúlyozta a román többségű város élére tavaly az RMDSZ jelöltjeként megválasztott elöljáró, és azt ígérte: a városnak gondja lesz arra, hogy az új bölcsőde a legjobb körülmények között, értékét hosszú távon megőrizve, a magyar szellemiséget hordozva működhessen.

Péter Ferenc, Maros megye tanácsának RMDSZ-es elnöke történelmi pillanatként értékelte a szászrégeni magyar közösség életében az anyanyelvű bölcsőde felavatását, s azt kívánta: mindig legyen túljelentkezés, elegendő magyar gyermek a bölcsőde és a többi magyar oktatási intézmény benépesítésére.

Az Erdélyi Református Egyházkerület szászrégeni bölcsődéje egy felújított 350 négyzetméteres ingatlanban kezdte meg működését, ahol három bölcsődei csoportban 30 magyar gyermek ellátását biztosítja. A beruházás értéke 80 millió forint.

MTI

Fotó: MTI/Kiss Gábor

Saját online áruházat nyitott a Kárpátia Borház

A külhoni magyar borvidékek legkiválóbb borait felvonultató karpatiaborhaz.hu webáruház lehetőséget teremt arra, hogy a leendő vásárlók otthonuk kényelméből is válogathassanak a Kárpátia Borház egyedülálló felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi és délvidéki borkínálatából; hogy böngészhessenek az aktuális ajánlatok között; vagy éppen megismerjék, és újra „visszaszeressék” a Kárpát-medence történelmi borvidékeit és mai, elhivatott magyar borászainak remekeit.

A számítógépről, laptopról, táblagépről és telefonról egyaránt könnyen elérhető karpatiaborhaz.hu webáruházat úgy építették fel, hogy a vásárló minél könnyebben tájékozódhasson az adott kínálatról.

Az áruházban borrégiók, borfajták szerint is lehet keresni, ugyanakkor exkluzív, díszdobozos válogatások segítik azokat, akik e különleges borokkal megajándékozni szeretnének valakit. 

Az érdeklődők minden egyes terméknél megtalálják annak részletes adatait, érdekes háttérinformációkat tudhatnak meg az adott bort előállító pincészetről, sőt, értékelhetik is a terméket.

Azoknak, akik még ennél is könnyebben szeretnének választani, egy gyorsan áttekinthető, „lapozható” borkatalógus is rendelkezésére áll, az itt kiválasztott bor nevét az oldal keresőjébe beírva juthatunk el egyenesen a kiválasztott termékig.

Akár regisztrált vásárlóként, akár vendégként érkezünk a pénztárhoz, a vásárlás menete egyszerű és biztonságos.

\"\"

A Kárpátia Borház

A Kárpátia Borház a Kárpát-medencei - felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi és délvidéki - külhoni magyar borvidékek piacra segítését, értékesítését és színvonalas arculati megjelenését segítő nemzetpolitikai vállalkozás. A külhoni magyar történelmi borvidékek bemutatása mellett felvállalja, hogy nagykereskedésében, kiskereskedelmi hálózatában és webáruházában új piacokat teremt a külhoni magyar borászatok számára a Kárpát-medencében és egész Közép-Európában.

Hisszük, hogy a magyar bor határtalanul segítheti nemzetünket és képes sok tekintetben újraegyesíteni a Kárpát-medence energiáit. A bornak mindig is fontos szakrális szerepe volt a magyarok életében, megkérdőjelezhetetlen helyet töltött be a mindennapok egyéni és közösségi kapcsolatainak alakításában és megélésében. Valljuk, hogy a Kárpát-medence magyar borainak pótolhatalan nemzetösszetartó ereje van. Az elmúlt évek során a magyar bornak ezt az egyedülálló szerepét ismerte fel a Kárpát-medence Intézet, amely biztos hátteret nyújt a Kárpátia Borház program és vállalkozás elindításához. Programunk része a Kárpátia Borház Nagykereskedés, amely befogadója, bemutatója és segítője valamennyi külhoni magyar borász legjobb borainak, valamint külön figyelmet szentel a Belső-Magyarországi egyedi borkínálatnak is, a régi magyar szőlőfajtáktól a kéknyelű borok legteljesebb választékáig.

Vállalkozásunk fontos célkitűzése, hogy a bornagykereskedés mellett - a Kárpát-medence legfontosabb városaiban - Kárpátia Borház néven bortékákat hozzunk létre, amelyek Szegedtől Kolozsvárig színvonalas feltételeket biztosíthatnak különleges borkóstolóknak, kulturális, turisztikai programoknak és az egyedülálló magyar borvilág újjáépítésének.

 

Az első budapesti újszülött 2021-ben a marosvécsi Kemény-kastély legifjabb örököse lett

A kisfiú, aki a Hunor Pál nevet kapta, éjfél után 1 perccel jött világra az MH Egészségügyi Központ Podmaniczky utcai telephelyén.

Az intézmény tájékoztatása szerint a kisfiú 3350 grammal és 54 centiméterrel született. Hunor Pál császárral jött világra édesanyja első gyermekeként. A kisbaba büszke nagypapája a PestiSrácok.hu-nak azt mondta, már nagyon várták a marosvécsi Kemény-kastély legifjabb örökösét. 

Fotó: MTI/Mónus Márton

Márk Endrét választották meg polgármesterré

Az RMDSZ jelöltje, Márk Endre nyerte el Szászrégen polgármesteri tisztségét a szeptember 27-i helyhatósági választásokon a voksok 44,30 százalékának (6242 szavazat) megszerzésével. Fő riválisa, a nemzeti liberális párti Gabriel Toncean 4649 (32,9 százalék) szavazatot kapott. Az RMDSZ nyolc helyi tanácsosi helyet is megszerzett a 19-ből, a PNL-nek szintén nyolc tanácsosa lehet, a PSD-ALDE szövetség pedig három jelöltet juttatott be a helyi tanácsba.

Az RMDSZ színeiben mandátumot nyert korábbi alpolgármester ügyvezető polgármesterként már betekintést nyert a város vezetésébe, és elhatározása szerint pénzügyi és törvényességi szempontból is tiszta lappal kezdi meg a munkát. Fontosnak tartja az egyébként sem elhanyagolható iparú város további gazdasági fejlesztését, valamint a kikapcsolódási lehetőségek bővítését.

Az 53 éves Márk Endre az RMDSZ-jelöltjeként a második magyar polgármester, akinek annak ellenére sikerült győznie, hogy a Maros-parti városban a magyarok számaránya alig több, mint 24 százalék.

Szászrégennek korábban is volt már magyar polgármestere: Nagy András 2004-ben, majd 2008-ban is nyert az RMDSZ színeiben. 2012-ben alulmaradt a PSD jelöltjével, Maria Precuppal szemben, aki aztán 2016-ban újrázni tudott.  A legutóbbi népszámlálás adatai szerint Szászrégenben a lakosság 62,57 százaléka román, 24,79 százaléka magyar, 6,22 százaléka pedig roma nemzetiségű.

 

Fotó: Márk Endre - Facebook