Az első budapesti újszülött 2021-ben a marosvécsi Kemény-kastély legifjabb örököse lett

A kisfiú, aki a Hunor Pál nevet kapta, éjfél után 1 perccel jött világra az MH Egészségügyi Központ Podmaniczky utcai telephelyén.

Az intézmény tájékoztatása szerint a kisfiú 3350 grammal és 54 centiméterrel született. Hunor Pál császárral jött világra édesanyja első gyermekeként. A kisbaba büszke nagypapája a PestiSrácok.hu-nak azt mondta, már nagyon várták a marosvécsi Kemény-kastély legifjabb örökösét. 

Fotó: MTI/Mónus Márton

Márk Endrét választották meg polgármesterré

Az RMDSZ jelöltje, Márk Endre nyerte el Szászrégen polgármesteri tisztségét a szeptember 27-i helyhatósági választásokon a voksok 44,30 százalékának (6242 szavazat) megszerzésével. Fő riválisa, a nemzeti liberális párti Gabriel Toncean 4649 (32,9 százalék) szavazatot kapott. Az RMDSZ nyolc helyi tanácsosi helyet is megszerzett a 19-ből, a PNL-nek szintén nyolc tanácsosa lehet, a PSD-ALDE szövetség pedig három jelöltet juttatott be a helyi tanácsba.

Az RMDSZ színeiben mandátumot nyert korábbi alpolgármester ügyvezető polgármesterként már betekintést nyert a város vezetésébe, és elhatározása szerint pénzügyi és törvényességi szempontból is tiszta lappal kezdi meg a munkát. Fontosnak tartja az egyébként sem elhanyagolható iparú város további gazdasági fejlesztését, valamint a kikapcsolódási lehetőségek bővítését.

Az 53 éves Márk Endre az RMDSZ-jelöltjeként a második magyar polgármester, akinek annak ellenére sikerült győznie, hogy a Maros-parti városban a magyarok számaránya alig több, mint 24 százalék.

Szászrégennek korábban is volt már magyar polgármestere: Nagy András 2004-ben, majd 2008-ban is nyert az RMDSZ színeiben. 2012-ben alulmaradt a PSD jelöltjével, Maria Precuppal szemben, aki aztán 2016-ban újrázni tudott.  A legutóbbi népszámlálás adatai szerint Szászrégenben a lakosság 62,57 százaléka román, 24,79 százaléka magyar, 6,22 százaléka pedig roma nemzetiségű.

 

Fotó: Márk Endre - Facebook